Klima Temizleme Süreçlerine Başlanmıştır

02 Haziran 2021 Çarşamba

COVID-19'un ana bulaşma yolu, virüsü taşıyan kişilerin konuşması, öksürmesi ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklardır. Damlacıklarla kirlenen yüzeylerle temas eden ellerin ağız, burun ya da gözlere dokunulması ile de hastalık bulaşabilir. Üniversitemiz genelinde birçok çeşit klima üniteleri mevcuttur. COVİD-19 Pandemi şartlarında yaz mevsiminde soğutma ve kış mevsiminde ısıtma amacı ile çalıştırılmaları, kullanım yerlerine bağlı olarak ele alınmaktadır. Dolaysıyla kullanım alanı olarak yılın tüm periyotlarında kullanıma hazır bir ekipman olarak önemli bir ehemmiyete sahiptir.

Klima cihazları yapısı gereği havayı emer ve üfler. Bu nedenle klima sistemleri nedeniyle kapalı hacimde ciddi bir hava sirkülasyonu olmaktadır. Zorunlu olmadıkça klima sistemleri veya cihazları çalıştırılmamalıdır.

Yüzde yüz iç hava ile çalışan klima cihazları (VRF; FCU, Split klima gibi), sürekli aynı havayı sirküle ettikleri için zaman içinde kapalı hacimlerdeki olası virüs, bakteri gibi mikroorganizmaların yoğunluğunun artmasına neden olarak solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonların riskini arttıracaktır. Bu cihazlar pandemi dönemlerinde birden fazla çalışanın olduğu bölümlerde kullanılmamalıdır. Sistemin %100 dış hava ile çalışır hale getirilmesi durumunda kullanılmasında sakınca yoktur.

Ancak Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı olarak pandemi şartlarında klima kullanımını zorunlu olmadıkça tavsiye etmemekle birlikte; hiçbir Üniversite personelinin can güvenliğini riske atmamak adına klima temizleme süreçlerini hızlandırmış ve sürecin sağlıklı işlemesine adına klima temizleme solüsyonları yoluyla uzun yıllardır temizliği yapılmayan klimalar için alanında uzman özel bir ekip oluşturarak klima temizliği sürecine başlamıştır.

Pandemi döneminde tüm personelimize elimizden gelen hizmeti sağlamak üzere eksik ekipman ve insan kaynağına rağmen elinden gelen tüm imkanları ile çalışmanın gururunu yaşıyoruz.

 

Rektörlük

         

 

Rektörlük İdari Birimler

   

 

Kongre Merkezi

            

 

Fen Edebiyat Fakültesi

      

 

İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi

        

 

Eğitim Fakültesi