< < Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimari Fikir Yarışması Soruları ve Cevapları
-->

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimari Fikir Yarışması Soruları ve Cevapları

23 Haziran 2022

Soru 1.
Yarışmaya katılacak ekibimizde 2 kişi şu an mimarlık okuyor, bir tanesi de mimar fakat yandal psikoloji
eğitimi devam ediyor. Yandal eğitimi lisans olarak sayılabilir mi?
Cevap 1.
Ekipler en fazla 3 yarışmacı ile sınırlı olmalıdır. Ekip temsilcisinin Mimarlık Bölümü lisans öğrencisi
olması zorunludur. Ekipte yer alacak diğer öğrenciler, farklı bölümlerde öğrenim görüyor olabilir.
Katılımcıların lisans öğrenimlerini sürdürdüklerine dair öğrenci belgesi sunması zorunludur.

Soru 2.
Mimarlık 4.sınıf öğrencisiyim. Ancak 2021-2022 Bahar yarıyılında özel bir nedenden dolayi okul
kaydımı 1 dönemlik dondurdum. Okulum ile ilisigim devam etmekte ancak "İzinli Öğrenci"
statüsündeyim. Yarışmaya katılımımda sorun olur mu?
Cevap 2.
Mimarlık lisans eğitimi aldığınızı öğrenci belgesi ile kanıtlayabiliyorsanız problem olmayacaktır.

Soru 3.
Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Bütün derslerimi tamamladım ancak yazın 26 gün yapmam
gereken yaz stajı bulunmaktadır. Bu stajı temmuz ve ağustos ayları arasında tamamlayacağım. Yani 5
Ağustos tarihinde daha okulla ilişiğim kesilmemiş olacak. O tarihte hala öğrenci gözüktüğüm için
yarışmaya katılma hakkım var mıdır?
Cevap 3.
Son Teslim Tarihine kadar mezun olmamış olursanız problem olmayacaktır.

Soru 4.
Öğrenci mimari fikir tasarım yarışması paylaşımınızı gördük. Bahsi geçen yarışmaya katılmak istiyoruz.
Ön kayıt döneminde aktif olarak İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde öğrenci iken teslim ve ödül
yayınlama tarihlerinde mezun durumunda olacağız. Yarışmaya katılmamız problem teşkil eder mi?
Cevap 4.
Ekip temsilcisinin Mimarlık Bölümü lisans öğrencisi olması zorunludur. Ekipte yer alacak diğer
öğrenciler, farklı bölümlerde öğrenim görüyor olabilir" En az teslim için son tarih "05.08.2022" tarihine
kadar öğrenci belgesi sunabilmeniz gerekmektedir.

Soru 5.
İhtiyaç listesi paylaşılacak mıdır?
Cevap 5.
Oturum alanı yaklaşık 800 m2 olacak şekilde Zemin +1 kat alanına sahip toplam 1600 m2 yapı alanına
sahip öğrenci topluluklarını bir araya getirecek bir mimari tasarım kurgusu beklenmektedir. Söz konusu
tasarım içinde fuaye ve karşılama alanı, 100-150 kişilik konferans ve toplantı salonu, 50 kişilik toplantı
odası, 8 birimlik 2 kişilik açık ofis alanı, 4 adet 2 kişilik ofis, İdari birimler- 1 adet makam odası- 2 adet
yardımcı- 1 adet sekreter- 1 adet idari toplantı odası- 1 adet arşiv, Mutfak, Mescit, Teknik Alanlar, Depo
ve WC (bay-bayan-engelli-temizlik odası) birimleri yer almalıdır.

Soru 6.
Ben ve yarışmaya katılmayı düşündüğümüz ekibimiz, Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencileriyiz.
Finallerimiz bu hafta son bulmakta fakat yazın zorunlu stajlarımız olacaktır. Yarışmaya katılım
sağlayabilir miyiz?
Cevap 6.
En az teslim için son tarih "05.08.2022" tarihine kadar öğrenci belgesi sunabilmeniz gerekmektedir.
Sistemde mezun olarak görünmüyor ve öğrenci belgesi alabiliyorsanız başvuru yapabilirsiniz.

Soru 7.
Paylaşılan şartnamede kimliğini belli eden yarışmacıların eleneceği yazılıyor ama başvuru yapılırken
doldurulacak olan ön başvuru formunda bilgilerimiz ve öğrenci belgemiz isteniyor. Biz yarışmaya nasıl
tam olarak doğru başvurabiliriz?
Cevap 7.
Ön başvuru formunu doldurup göndermelisiniz. Paftalarda herhangi bir kimlik ibaresi bulunmamalıdır.

Soru 8.
1)Toplam alan dışına hangi oranda çıkılabilir. Yani alan belirtilenden az veya çok olabilir mi?
2)Çekme mesafelerine dikkat edilecek mi?
3) İhtiyaç programına ek mekânlar çözülebilir mi yoksa belirtilen mekanlar dışına çıkılmamalı mı?
4)Bodrum kat tasarlanabilir mi ya da konferans salonu özelinde kat inilebilir mi?
5)Mevcut yapılar kalacak mı(rektörlük, trafo, ağaçlar vs.) mevcut yapılar kalacaksa rektörlüğün otoparkı
kullanılabilir mi?
6) Eğim yüzdesi az olduğundan eğim dikkate alınacak mı?
Cevap 8.
1.Hiçbir şekilde alan dışına çıkılmamalıdır.
2.Evet, edilecektir.
3.Toplam inşaat alanı dâhilinde kalmak koşuluyla önerilen bir kaç ekstra mekân programa dâhil
edilebilir.
4.Tasarıma bağlı olarak yapılabilir.
5.Mevcut yapılar kalacak tabii ki. Rektörlük otoparkı kullanılabilir fakat engelli ya da vip otoparkı
önerilebilir
6.Arazinin mevcut kotlarının dikkate alınması gerekmektedir.

Soru 9.
Çizim ve görseller için A0 boyutunda paftada sayı sınırlaması var mıdır?
Cevap 9.
Pafta sayısında sınırlama bulunmamaktadır. Fakat en doğru yerleşime sahip ve asgari sayıda pafta tercih
edilmektedir.

Soru 10.
1: Zemin ve 1. Kat dışında (-) kota inilebilir mi? (Girişleri üst kattan vermek adına)
2: Rektörlük ve kütüphane binası tasarıma dahil edilebilir mi? (Girişler vs. açılabilir mi ?)
3: Zeminde 800 m² toplamda ise 1600 m² olan yapı alanı dışındaki alanlar peyzaj alanı olarak mı
kullanılacak? Peyzajda belirtilen tretuvar zeminler inşaat alanına dahil midir?
4: Ana yol üzerinden ada parsel sınırları dışındaki alandan tasarım alanına yol önerilebilir mi?
Cevap 10.
1.Tasarıma bağlı olarak yapılabilir.
2.Vaziyet ölçeğinde öneride bulunulabilir.
3.İnşaat alanına tretuvar dâhil değildir.
4.Öneride bulunulabilir.

Soru 11.
1- Alanda korunması gereken bir yapı, mimari öge, doğal yapı mevcut mudur?
2- İzohips eğrileri dwg üzerinde gözükmüyordu. Alanın eğimini nasıl anlayabiliriz?
3- Tasarlayacağımız öğrenci merkezi sadece mesai saatlerinde mi faaliyet gösterecek yoksa
tasarımımıza bağlı olarak gece kullanımlarına da açık olacak mı?
Cevap 11.
1. Hayır bulunmamaktadır. Fakat trafo korunmalıdır.
2. Plankotede kotlar bulunmaktadır.
3.Tasarımınıza bağlı olarak değişebilir.

Soru 12.
1- Belirtilen metrekarenin dışına çıkabilir miyiz? Bunun %10 daha fazla/az gibi bir payı olması
mümkün mu?
2- Pafta sayısı için alt veya üst sinir var mi?
Cevap 12.
1. Belirtilen alanı geçmemeniz önerilir.
2. Minimum pafta sayısı tercih edilmektedir.

Soru 13.
Mimarlık lisansımı tamamladım, fakat yandal eğitimim devam etmektedir. Yarışmaya katılmamda
herhangi bir sorun olur mu?
Cevap 13.
Ekip olarak katılıp ekip başını mimarlık öğrencisi olarak seçebilirsiniz. “Ekip temsilcisinin Mimarlık
Bölümü lisans öğrencisi olması zorunludur. Ekipte yer alacak diğer öğrenciler, farklı bölümlerde
öğrenim görüyor olabilir.”

Not: Tekrar eden, yayımlanmaması rica edilen ve siteye erişim sorunu hakkında olan sorular
listeye dâhil edilmemiştir.

  • Adres: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı 14030 /Gölköy Kampusu -BOLU
  • Tel: 0374 253 45 09  Fax: 0374 253 46 44 
  • EPosta: ...ibu.edu.tr
Top